نگهداری کارتریج
قبل از ارائه توضیحاتی پیرامون اصول نگهداری کارتریج لازم است ابتدا بصورت مختصر با کارتریج آشنا شوید. کارتریج در واقع نام قطعه ای هست که در تمام چاپگر ها وظیفه تامین مواد مصرفی و عمل چاپ را به عهده دارد، با توجه به نوع و ساختار چاپگر، کارتریج ها نیز ساختار های متفاوتی دارند، نکته مشترک در تمام آنها قابل تعویض بودن آنهاست، یعنی صرف نظر از اینکه چه میزان عملکرد برای کارتریج وجود دارد و شامل چه قسمت هایی می باشد، تمام کارتریج های پرینتر ها قطعه مصرفی بوده و قابل تعویض هست. رایج ترین کارتریج ها در دو نوع لیزری و جوهر افشان هستند.در اینجا ما متمرکز بر روی چاپگر های سری جوهر افشان HP هستیم و در این جا شما با کارتریج های هد دار این چاپگر ها آشنا می شوید.
در این کارتریج ها قسمتی که با دایره قرمز رنگ مشخص شده محل اتصال کارتریج به یونیت چاپ می باشد، یعنی اطلاعات و داده ها در این اتصال به کارتریج منتقل می شود، دایره زرد رنگ قسمت هد این کارتریج می باشد، یعنی عمل چاپ را انجام می دهد. این دو قسمت نباید با انگشت لمس شوند، زیرا باعث کثیفی و خرابی آن می شود. در صورت لمس، با یک دستمال مرطوب آن قسمت ها را پاک کنید.
در این کارتریج ها هد و قسمت نگهداری جوهر همه در یک قطعه می باشند، یعنی بر خلاف بسیاری از مدل های دیگر چاپگر های جوهر افشان، هد این چاپگر ها با تعویض کارتریج، عوض می شود. این مزیت بزرگی محسوب می شود، زیرا چاپگر های جوهر افشان با این دلیل که با جوهر عمل چاپ را انجام می دهند، و هد همیشه مقادیری جوهر درون روزنه های آن باقی می ماند، با استفاده نکردن از چاپگر، جوهر درون هد خشک شده و روزنه های هد دچار گرفتگی می شود، به این روزنه ها نازل می گویند.
کارتریج های سری هد دار، هد مدام با جوهر در تماس است، یعنی حتی اگر چاپگر خاموش باشد یا کارتریج بیرون چاپگر باشد، به این دلیل که جوهر دارای پیوستگی از قسمت نگهداری آن در کارتریج تا سر هد می باشد، قطرات ریز جوهر از انتهای هد به مرور خارج شده و تبخیر می شوند، حرکت جوهر از قسمت نگهداری تا سر هد باعث می شود، مادامی که جوهر درون کارتریج هست، هد خشک نشود، در صورتی که جوهر درون کارتریج در اثر تبخیر یا چاپ کردن به اتمام برسد، باقیمانده جوهر درون هد سریعا خشک شده و هد دچار گرفتگی می شود. بنابراین برای حفظ هد باید مدام درون کارتریج جوهر باشد. توصیه می شود در صورتی که از چاپگر خود استفاده نمی کنید، و چاپگر شما فاقد مخزن می باشد، کارتریج ها را در یخچال نگهداری کنید.
شارژ کردن کارتریج بلافاصله بعد از اتمام جوهر و یا در صورت عدم استفاده از چاپگر، هر دو هفته یک بار، مانع از خشک شدن هد می گردد. بهترین حالت شارژ قبل از اتمام تمام جوهر درون کارتریج است، زیرا پیوستگی جوهر تا هد به دلیل جایگزین شدن هوا از بین نمی رود. کارتریج ها را در جای خیلی گرم قرار ندهید، زیرا انبصاط هوای درون کارتریج باعث ایجاد نشتی در کارتریج می شود. اگر از مخزن استفاده می کنید باید بدانید در اثر کارکرد کارتریج، سر هد مقادیری جوهر انباشته می شود، برای بالابردن کیفیت چاپ توصیه می شود هر یک ماه یک بار و یا بعد از هر ۱۰۰ برگ چاپ سر هد را روی یک دستمال مرطوب قرار دهید تا جوهر های باقیمانده پاک شوند.